Kimagasló teljesítmény az Országos Ergométer Bajnokságon

2018. február 24.-én rendezték meg az Országos Ergométer Bajnokságot a Győri Olimpiai Központban, ahol Kalocsa városát az Evezős Szakosztály képviselte összesen 5 spórtolóval akik közül 4 fő László Kíra, Kellner Fanni, Romsics Lili, Tamás Abigél a szakosztály edzésein, egy fő Bocskor Tamás pedig önállóan készült fel a versenyre.

Az edzéseken részt vevők felkészülése, már a tavalyi év végén november hónapban elkezdődött, az alapozással együtt. Az evezős sportban az ergométer egy kiegészítő eszköz, amivel az evezéshez szükséges izmokat, az állóképességet jól lehet fejleszteni, gyakorolni az evezős mozgást.
A versenytáv a serdülő 15-16, ifi 17-18, felnőtt 19- versenyzőknek 2000m, a tanuló korosztálynak 13-14 évesek 1500m.

Az ilyenkor gyakori légúti megbetegedések miatt, sajnos a rajthoz állók közül többen is kihagytak 1-2 edzést a felkészülés utolsó szakaszában, így nagy izgalommal ültek rá a Concept II típusú ergométerekre.

Első alkalommal Bocskor Tamás húzta le a 2000m-es távot, ő az U23-as mezőnyben állt rajthoz nem kisseb sportolókkal megmérkőzve, mint a 02.18.-án az Amerikai Egysült Államokban megrendezett világbajnokságon 2. helyezést elért Szabó Mártonnal. Tamás, igaz elmaradt az egyéni legjobb eredményétől de figyelembe véve, hogy sokat tanul, ezért önállóan edzett, az ideje elfogatható.

A női ifjúságiak között (17-18 éves) állt rajthoz László Kíra, akitől jó eredményt lehetett várni, mivel a korábbi években dobogós tudott lenni. A tőle megszokott módon egy közepes rajttal, viszont erős utazó tempóval húzta végig a versenyt. A hajrában teljesen kihúzta magát, a tavalyi eredményéhez képest 13 másodpercet javított így ismét a dobogóra állhatott, a 3. helyen ért célba. Kíra számára ez egy nagyon jó eredmény, mivel ő alacsonyabb, könnyebb, fiatalabb is volt a többiektől de a watt/kg arányszáma neki lett a legjobb a női ifjúság versenyzők között, de még a felnőtt eredményeket nézve is előkelő helyen végzett.

A harmadik versenyszám a női serdülő(I) korosztály 15 évesek futama volt, ahol Kellner Fanni ülhetett az ergométerre. A tavalyi évben neki még 1500m volt a távja, így nagy izgalommal vártuk, hogy meg tudja e ismételni dobogós helyezését 2000m-en is. A rajtja jól sikerült és az első 500-1000m-en 1-2. helyen állt. Az utazó tempóját a megbeszéltek szerint húzta így jól haladt.
A táv második felében azonban a tavalyi győztes lány sokkal erősebb tempóval tudott haladni, így Fanni a második majd később 1500m után a 3. helyre csúszott vissza, de ekkor még hátra volt a finis, ahol az ellenfelekkel megküzdve jót hajrázva ő is a 3. helyen ért célba.
A Watt/ Kg átlaga neki is jobb lett, mint az előtte végző versenyzőknek.

A 14 évesek között 1500m-es távon lett a versenyre benevezve Romsics Lili aki a megelőző években sajnos mindig betegségekkel küzdött amikor az Országos Bajnokságot megrendezték de akkor is leült és küzdött az eredményért. Az idei évben is betegeskedett, 2 héttel az OB előtt még a válla is megfájdult, így kénytelen volt 1 hétig mellőzni a kar edzéseket. Már a bemelegítésnél érezhető volt, hogy nagyon akarja a jó szereplést és koncentrál a futamra. A rajtot követően 1-2. helyen haladt a nagy ellenféllel, és nagyon erősen bekezdett Lili. A futam közben kapott edzői utasításokat betartva kicsit visszább vett az iramból, hogy végig tudja húzni a távot. Ekkor nagyjából a táv közepénél szinte fej-fej mellet haladtak a mohácsi versenyzővel. Lili a hajrát 2-3m es hátrányból kezdte meg a táv vége előtt 4-500m-el, és az utolsó 200m-en az élre állt, 1-2m el átvette a vezetést. A tempóját még ekkor is fokozni tudta, és óriási hajrával a futamát megnyerve a legjobb idejét meghúzva ért a célba elsőként.
Ugyanebben a korosztályban de egy másik futamban fél másodperccel jobbat tudott húzni egy versenyző így Lili az Országos Bajnokságon a második helyezett lett, ő is a legjobb W/Kg átlaggal a korosztályában.

Utolsó versenyzőként állhatott rajthoz az Evezős Szakosztály legfiatalabb versenyzője a 13 éves Tamás Abigél, aki nagyon izgult a futam megkezdése előtt, és a rajtot követően az első 3-400m-en el akarta dönteni a versenyt, úgy húzott mintha 500m-t kellene megtennie nem 1500-at. Többször is figyelmeztetni kellet, hogy sok méter van még hátra ne húzza ki magát idő előtt, a végén kell elől lenni nem az elején. Szerencsére a rendszeres edzéslátogatottsága nála is eredményre vezetett a táv első harmada után megnyugodott, és a megbeszéltek szerint versenyzett tovább. Az eddigi legjobb idejétől 10 másodperccel jobbat húzott s a 3. helyen ért célba, így ő is a dobogóra állhatott.

Az Evezős Szakosztály 4 versenyzőjéből 4-en dobogóra állhattak, mindenki az egyéni legjobbját meghúzva. Romsics Lili 2. László Kíra, Kellner Fanni, Tamás Abigél 3. helyezettek lettek.

Gratulálok az összes versenyző elért eredményéhez, további sikerese felkészülést kívánok.

Németh Zoltán.