Feketeövesek lettek

December 02-án Szolnokon a Magyar Kyokushin Karate Szervezet megalapítója, a 8. Danos Furkó Kálmán és a Furkó-Branch mesterei előtt Dan azaz fekete öv vizsgát tettek a KSE Ciglédi úti Karatékái. A sok karate stílus közül az övvizsga követelményeket kyokushinban a legnehezebb teljesíteni. A négyórás teszt során a kandidálóknak mesterszinten kell a technikákat bemutatni, melyhez rendelkezni kell megfelelő kondícióval, erővel és egyéb fizikai és szellemi képességekkel, fontos az is, hogy a vizsgázó az erején és a tudásán kívül milyen ember, és ha mind ezeken megfelelt, akkor váltott ellenfelekkel full-kontakt küzdelmeket kell bemutatni. A Kalocsai karatékák közül Szőnyi Andor és Szabó Attila teljesítették sikeresen a Kyokushin Karate 1. Dan fokozatát, és méltón kiérdemelték a „SEMPAI” megszólítást.

Szőnyi Andor a karatéval 2006 -ban, általános iskolásként ismerkedett meg édesapja sensei Szőnyi Tibor által, aki jelenleg is edzője a Kalocsai kyokushin karate szakosztálynak. Andor tehetsége korán megmutatkozott. Az évek alatt sorra teljesítette az övvizsgák követelményeit, válogatott versenyzőként ifjúsági, junior és felnőtt kategóriákban érte el a legnagyobb hazai és NK eredményeket, mint pl. a Világ Bajnokokság ezüstérmese. De rendszeresen gyakorolja a földharc vagy a thaibox szabályrendszer küzdelmeit, illetve sorra teljesíti az extrém teljesítmény túrákat.

Szabó Attila szülőként először a kislányával érkezett a karate edzőterembe, majd Ő is ott ragadt. Kezdetben csak a gyerekekkel edzett együtt, később a felnőtt csoport edzésein is részt vett, így rövid idő alatt a Karate az élete részévé vált. Az eltöltött hosszú évek és a sok edzés a megszerzett tudás arra inspirálta, hogy sorra teljesítse az övvizsgák követelményeit. Erejét felnőtt és szenior versenyeken is megmutatta, több alkalommal állhatott a dobogón egy alkalommal a legfelsőbb fokán is. Attila szintén rendszeresesen részt vesz extrém teljesítménytúrákon, valamint a városunkban rendezett sporteseményeken. Az Ő személye példa, és bizonyíték arra, hagy a karate életkortól független.

 

 

 

Szűcs Zsolt

KSE Szakosztályvezető